Duurzaamheid

Cup-a-Soup heeft verrassend lekker nieuws, we zijn vernieuwd! Goede smaak kan alleen slagen met de beste ingrediënten. Daarom is Cup-a-Soup nu zonder toegevoegde smaakversterkers, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen.

Voor de heerlijke soepen van Cup-a-Soup gebruiken we de allerbeste ingrediënten. 95% van alle groenten en kruiden voor Cup-a-Soup worden duurzaam geteeld, zoals onze tomaten, asperges en uien. Dit doen we samen met vooruitstrevende boeren op basis van de Duurzame Landbouw Code (SAC) van Unilever. In de Code zijn 12 duurzaamheidsindicatoren opgenomen, waaraan boeren worden getoetst via een externe audit.We zijn ervan overtuigd dat kruiden en groenten van betere kwaliteit en smaak zijn, wanneer deze geproduceerd zijn door boeren die hun gewassen laten groeien in rijke en gezonde bodems. Een duurzame productie van groenten en kruiden in harmonie met de natuur biedt de kwaliteit die wij zoeken voor het creëren van producten die goed smaken.

Het maken van Cup-a-Soup begint op het land…

De lekkere smaak van Cup-a-Soup begint op het land. Neem bijvoorbeeld de tomaten in onze tomatensoepen.
Er wordt met veel passie en duurzame landbouw technieken gewerkt om ervoor te zorgen dat de tomaten
in Cup-a-Soup van de allerbeste kwaliteit zijn. Dit betekent dat ze:

Onder de zon gerijpt worden

In een open veld kan de intense, natuurlijke smaak zich ontwikkelen. De kracht van de zon heeft een positieve invloed op de groei, smaak en voedingsstoffen van de planten. Onze tomaten worden enkel geplukt zodra ze volledig gerijpt zijn. Hierdoor zijn ze heerlijk vol van smaak.

Natuurlijk behouden worden

Drogen is een van de oudste manieren die er is om voedsel te
conserveren, en gaat duizenden jaren terug. Het is eenvoudig, veilig en helpt de kleur, geur en smaak van onze ingrediënten langer te behouden.
 
Het drogen helpt niet alleen de smaak vast te houden, het is ook een fantastisch alternatief voor het gebruik van conserveringsmiddelen. Dit is logisch: er wordt niets toegevoegd bij het drogen van onze groenten en er wordt alleen water afgevoerd.

Bijvoorbeeld, bij het oogsten van tomaten laten onze boeren ze eerst ongeveer
een week liggen. Hierdoor worden ze zoeter en hoeft er minder water uitgehaald
te worden. We meten de zoetheid van onze tomaten met iets wat een Brix-test
genoemd wordt: hoe hoger het getal, des te zoeter ze zijn.

Soms start de natuur zelf het droogproces. Onze uien bijvoorbeeld worden gerooid en blijven dan een paar dagen drogen in de zon, maar als ze eenmaal gepeld zijn, worden ze binnen een paar uur gedroogd en verwerkt om de versheid en smaak te behouden.

Elke Cup-a-Soup bevat groenten en kruiden die zijn geteeld met zorg
en onmiddellijk voorzichtig zijn gedroogd na de oogst om zo de lekkerste
soepen te produceren.

Duurzaamheid: wat betekent het?

Om groenten en kruiden duurzaam te verbouwen hanteren wij 12 indicatoren van de Unilever Duurzame Landbouwcode. Met deze manier van werken houden de boeren onder andere de volgende zaken in acht:

Biodiversiteit

Biodiversiteit in de natuur is erg belangrijk voor de wereld. Om deze zo puur mogelijk
te houden voor de huidige maar ook toekomstige generaties, is het belangrijk dat hier goed op gelet wordt. De landbouw activiteiten mogen de biodiversiteit alleen verbeteren en we werken op een manier dat deze niet negatief wordt beïnvloed.

Watermanagement

De boeren hebben specialistische irrigatie systemen die de juiste waterhoeveelheid per plant afstellen. Dit betekent dat groenten en kruiden met precies de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen groeien. Niet te veel, en niet te weinig, waardoor er geen water verspild wordt en wel zorgt voor de heerlijke smaak.

Vermindering energie verbruik

Om milieu vervuiling tegen te gaan, wordt het gebruik van duurzame energiebronnen gestimuleerd, zodat er zo min mogelijk fossiele brandstoffen verbruikt worden.
Daarnaast recyclen we onze verpakkingen om zo de impact op de natuur te verlagen.

Biodiversiteit

Biodiversiteit in de natuur is erg belangrijk voor de wereld. Om deze zo puur mogelijk
te houden voor de huidige maar ook toekomstige generaties, is het belangrijk dat hier goed op gelet wordt. De landbouw activiteiten mogen de biodiversiteit alleen verbeteren en we werken op een manier dat deze niet negatief wordt beïnvloed.

Watermanagement

De boeren hebben specialistische irrigatie systemen die de juiste waterhoeveelheid per plant afstellen. Dit betekent dat groenten en kruiden met precies de juiste
hoeveelheid water en voedingsstoffen groeien. Niet te veel, en niet te weinig,
waardoor er geen water verspild wordt en wel zorgt voor de heerlijke smaak.

Vermindering energie verbruik

Om milieu vervuiling tegen te gaan, wordt het gebruik van duurzame energiebronnen gestimuleerd, zodat er zo min mogelijk fossiele brandstoffen verbruikt worden.
Daarnaast recyclen we onze verpakkingen om zo de impact op de natuur te verlagen.

Wil je meer weten over de inzet voor duurzaam leven en lezen hoe Unilever nu al meer dan een derde van de landbouwgrondstoffen verwerft uit duurzame bronnen? Kijk dan op de site van Unilever.

Hoe weet ik of een Cup-a-Soup product duurzaam geteelde ingrediënten bevat?

Dit wordt aangegeven op de voor- en achterkant van onze verpakkingen. Bij het duurzame ingrediënt wordt dit aan de voorkant aangegeven met een pijltje en tevens kun je in de ingrediëntenlijst terugvinden welke ingrediënten duurzaam geteeld zijn. Dit betekent dat ingrediënten in die verpakking door boeren en leveranciers geteeld zijn die aan de richtlijnen van Duurzame Landbouwcode van Unilever voldoen. Wij maken alleen de ‘duurzaam geteeld’ claim wanneer minstens 50% van het product duurzaam geteelde ingrediënten bevat of 100% van het hoofdingrediënt duurzaam geteeld is.